Monday, July 23, 2012

menu berbuka puasa


Amacam puasa okay x?hehe ..hope semua okay.. 


kalau bulan puasa ni mesti pening kan nak pk masak apa for berbuka.. kenala perah otak nak masak apa haha. eh aci tak nak update blog pasal makanan ni? kalau ptg2 camni takpe kot takdela rasa terliur sangat kan. okay menu hari pertama kitorang sambal sotong,nasi goreng,talapia sambal dan roti sardin goreng.

menu hari kedua soto,macaroni cheese kuih keria. semua buat sendiri takde beli beli okay. :)

Air yang wajib ada setiap hari adalah teh o panas ..sahur pun camtu...kadang2 tu kembung sebab minum air je -__-.








nanti saya letak resepi buat kuih keria aka kuih gelang eh..


selamat berbuka berpuasa :)

Friday, July 20, 2012

salam ramadhan

Assalamualaikum..



Selamat berpuasa kepada semua kawan2 blog. Semoga ramadhan kali mendapat keberkatan yang maha esa 
mohon maaf kalau ada salah dan silap :)



niat puasa jangan lupa ya hehe...

Wednesday, July 18, 2012

Resepi Kek batik


bahan bahan utk biskut batik.. simple dan murah

-sebungkus biskut meri saya habiskan biskut tu, patah2kan empat.
-buttercup 250g
-milo paket kecik
-esen vanila satu sudu kecik
-susu sesedap rasa

cara nak buat:

-masakkan butter,milo,susu dan esen vanila diatas kuali atau periuk dengan api yang kecik.
-kacau je sampai jadi likat..pastu masukkan biskut meri,gaulkan sampai sebati..
-masukkan dalam acuan then tekap2 biskut sampai mampat
-masukkan dalam peti ais selama 3-4jam..







ni rupa kek batik bujang saya, walaup rupa huduh rasa x huduh tau haha...


roti kacang pool and pavlova


hai semua :)
saya buat pavlova lagi..kali ni untuk anak tekak sendiri.. Actually nak habeskan buah yang ada dalam freeze,dari membazir baik buat something hehe...kali ni whip krim saya menjadi..i loikeeee....yummyyyyy...

ni nama dia kacang pool. Sedap uols, ni makanan orang jb kalau tak silap...makan ngn roti bakar disapu butter..serius sedap.. sila cuba tau :)